Αναπτύσσοντας ένα παιχνίδι – Φθάνοντας στην beta

Τελευταία τα πράγματα μου πάνε αρκετά καλά. Πέραν της οδοντοστοιχίας μου τουλάχιστον. Αυτό το περίεργο πράγμα στην δουλειά να πηγαίνεις κάθε μέρα και να μην βαριέσαι είναι ένα θαύμα. Έχω κάνει πάρα πολλές δουλειές στο παρελθόν, μικρός μοίραζα φυλλάδια/διαφημιστικά, αργότερα η πρώτη μου δουλειά ήταν σε τηλεφωνικό κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης που κάθισα 18 μήνες, στην συνέχεια αρθρογραφούσα σε ένα περιοδικό, κατόπιν έκανα μεταφράσεις σε μια ιστοσελίδα. Όλες τους ήταν απλά ένας τρόπος να βγάλω μερικά λεφτά και πάντα ξεκίναγα με όρεξη. Άλλες τις υπόμενα περισσότερο άλλες λιγότερο. Κάποιες μάλιστα τις ευχαριστιόμουνα. Όλες όμως σε ένα βαθμό κάποια στιγμή τις βαριόμουνα.

Πλέον που δουλεύω αναπτύσσοντας ένα αρκετά μεγάλο παιχνίδι ( αυτό είναι λίγο υποκειμενικό γιατί το παιχνίδι είναι μικρό σε σχέση με γνωστούς τίτλους αλλά δυστυχώς ήμαστε λίγα άτομα που το κάνει αυτόματα μεγάλη δουλειά για εμάς ), κάθε μέρα είναι και μία πρόκληση. Εν τάξη, μπορεί να τύχει μια μέρα να είμαι λίγο κακόκεφος, κυρίως όταν τελειώνει το Σαββατοκύριακο. Αλλά μέσα στην μέρα που θα είμαι στο γραφείο αμέσως ξεχνιέμαι και στρώνομαι στην δουλειά.

Κάθε μέρα είναι και μία πρόκληση με ένα καινούργιο πρόβλημα που αναζητάει λύση. Άλλα μεγαλύτερα άλλα μικρότερα. Όταν τα αντιμετωπίζω όμως κάθε φορά νοιώθω και εξυπνότερος. Λόγο αυτών των προβλημάτων, αναρωτιόμουνα πρόσφατα αν είμαι καλός προγραμματιστής, στο σημείο μάλιστα να ψάχνω για τεστς στο διαδίκτυο που να επιβεβαιώνουνε κάτι. Εκείνη την μέρα τα έβλεπα όλα μαύρα, και η αυτοεκτίμησή μου είχε πέσει στο μηδέν στο σημείο να λέω στον εαυτό μου πως δεν θα ξαναβρώ ποτέ δουλειά πάνω στα βιντεοπαιχνίδια. Τελικά μου δόθηκε ο χρόνος για να αναζητήσω την λύση τους, και όταν τα έλυσα αυτό ήταν μια πραγματική επιβράβευση. Όχι γιατί έκανα μαλακίες αφού προβλήματα είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν  (εδώ κολλάει το απ’τα λάθη μαθαίνεις), αλλά γιατί όταν ο γκρεμός πλησίαζε επικίνδυνα κατάφερα να κρατήσω την ψυχραιμία μου.

Το παιχνίδι έχει βγει σε closed beta (όσοι δεν είναι οικείοι με την ορολογία σημαίνει δοκιμαστική έκδοση σε περιορισμένο αριθμό παικτών), και αμέσως προκύπτουν νέες προκλήσεις που συναντάνε οι παίκτες. Όταν αναπτύσσεις εσύ ο ίδιος κάτι ξέρεις την ροή του και έτσι δεν κάνεις αυτά που πραγματικά θα έκανε ένας παίκτης που δεν ξέρει το παιχνίδι σου. Και ο άτιμος ο παίκτης θα καταφέρει τελικά να καταστρέψει αυτό που με τόση αγάπη και στοργή έχτισες.

Μέχρι στιγμής το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ανάπτυξης του παιχνιδιού ήταν το tutorial. Δεν ήταν δύσκολο αλλά μου φάνηκε σαν άχρηστο κομμάτι κώδικα. Αυτά τα επιπλέον ifs που μπαίνουν μόνο και μόνο για να τρέξουν μία φορά επειδή ο παίκτης πολύ απλά δεν θα έχει ιδέα τι να πρωτοκάνει στην αρχή. Σαν ένα μεγάλο χάσιμο γραμμών κώδικα και πόρων. Αλλά η δημιουργία του ήταν τελικά το βέλτιστο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να γίνει και πρέπει να επεκταθεί (κυρίως γιατί έτσι ο παίκτης σταματάει να κάνει μαλακίες και να φαίρεται άσχημα στο πνευματικό παιδί σου).

Αύριο μόλις έμαθα πως πρέπει να λύσω νέα προβλήματα. Και όσο τα σκέφτομαι τόσο περισσότερο χαμογελάω. Και χαμογελάω γιατί ξέρω πολύ καλά πως δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορώ να λύσω. Στο τέλος η δουλειά του προγραμματιστή θα είναι πάντα αυτή. Να δίνει λύσεις. Ο μόνος εχθρός είναι ο χρόνος.

BRING IT ON, I’M READY FOR YA BASTARD.

Advertisements

Posted on 19 November, 2012, in Games, Programming and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Ότι και να λες η Τετάρτη δεν παλεύεται … Που θα το βρούμε το παιχνίδι :)

    • Για την ώρα είναι μόνο στο facebook. Αν κάνεις αναζήτηση για Battle Conquest θα βρεις το αντίστοιχο group. Και με like θα πάρεις κωδικό για να μπεις στην beta. Μέχρι να το βγάλουμε στον κόσμο έτσι θα παραμείνει, αλλά όταν βγει εννοείται θα βγει και εκτός facebook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: